Online edities
FrieslandAgenda wordt mede mogelijk gemaakt door:

Hielper Winterfair

Hindeloopen - 27 november 2015 - 17:00 uur

Op 27 november 2015 zal om 17.00 uur de Hielper Winterfair van start gaan. Dit is een gratis te bezoeken, gezellige markt met diverse activiteiten en kraampjes. De markt is gesitueerd rondom het Vondelingenplein en door de Nieuwstad te Hindeloopen.

De kramen hebben een mooi uiteenlopend assortiment. Van chocolade of jam tot aan artikelen in landelijke betonlook, steigerhouten producten en vogeltaarten. Ook staat er voor de lekkere trek onder andere een kraam die hamburgers verkoopt en een me...... lees meer

Hielper Winterfair
© foto: Stichting Jûngfòlk & Anna Sikkes Illustraties

Voorstelling Sinterklaassprookje Joure

Joure - 27 november 2015 - 19:30 uur

Het sprookje, met als titel Sinterklaas en het Piratenfeestje, belooft een waar spektakel te worden.

De Hoofdpiet houdt een pietenpyamafeestje en daardoor heeft hij de nieuwe cadeautjesmaker nog niet uitgeprobeerd. De cadeautjesmaker is een machine met hendels en knoppen, maar o wee.... als er daarmee iets misgaat kan er van alles gebeuren, er komt zomaar een piraat te voorschijn en ......ja wat er dan allemaal gebeurt?

Het sprookje is ook dit jaar geschreven door Annemarie van Esveld. ...... lees meer

Voorstelling Sinterklaassprookje Joure
© foto: Sinterklaassprookje Joure

Lûd fan moarn (talentenjacht)

Herbaijum - 28 november 2015 - 21:00 uur

Wij starten in samenwerking met Oant Moarn Café op 28 november een talentenjacht. Heb jij een talent (dit mag van alles zijn), dan zijn wij op zoek naar jou! Wil je meedoen meld je dan aan via http://www.theoderidder.nl/lud-fan-moarn/ ...... lees meer

Lûd fan moarn (talentenjacht)
© foto: Theo de Ridder Produkties

Koffieconcert met het Noota Saxophoneduo

Harlingen - 29 november 2015 - 12:00 uur

Noota Saxofoon Duo is een internationaal duo bestaande uit Marijke Schröer (Nederlandse) en David Cristóbal Litago (Spanjaard). Beide saxofonisten begonnen in 2009 hun studie ‘Master of Music’ aan het prestigieuze ‘Conservatorium van Amsterdam’ met Arno Bornkamp als hoofdvakdocent. In 2011 behaalden zij daar met succes hun titels.

De intentie van Noota is het spelen van allerlei verschillende soorten muziek en de saxofoon te laten zien aan zo groot mogelijk publiek. Het repertoire bestaat ui...... lees meer

Koffieconcert met het Noota Saxophoneduo
© foto: Noota Saxophoneduo

Leeuwarders in gesprek!

Leeuwarden - 29 november 2015 - 14:00 uur

Eind deze maand verschijnt bij Friese Pers Boekerij het boek: ´Er viel genoeg te beleven, dwarse verhalen uit een tijd vol regelzucht van Douwe Keizer´ (Leeuwarden, 1940). Hij was met name bekend als secretaris van de Kamer van Koophandel en directeur van de Friesland Bank. Daarnaast vervulde hij vele bestuursfuncties en commissariaten.

In negentien bijzondere verhalen, doordrenkt met anekdotes, nostalgie en ironie, blikt de auteur openhartig terug. Bijvoorbeeld op zijn ervaringen met drie C...... lees meer

Leeuwarders in gesprek!
© foto: Liwwaders/Andries Veldman

Pianoconcert door Valentina Tóth

St.-Jacobiparochie - 29 november 2015 - 15:30 uur

Op zondag 29 november geeft Valentina Tóth een pianoconcert in De Groate Kerk in St.- Jacobiparochie.Entree € 10,00 voor volwassenen en kinderen tot 16 jaar gratis.Reserveren kan via T 0518-491792 of E reserveringen@groatekerk.nl.

Op haar programma voor deze middag staan o.a.werken van D.Scarlatti, C.Debussy, M. Ravel, R. Schumann, G. Ligeti en Z. Kodaly.Valentina Tóth studeerde piano op het Koninklijk Conservatorium in Brussel bij Jan Michiels. Hiervoor studeerde ze aan het Koninklijk Conse...... lees meer

Pianoconcert door Valentina Tóth
© foto: G. van Rooij

Trekschuiten en Beurtschepen!

Leeuwarden - 06 december 2015 - 14:00 uur

Meindert Seffinga, directeur Scheepvaartmuseum Sneek, vertelt over dit unieke stelsel van openbaar vervoer. De eerste Friese trekschuit voer in 1646 tussen Leeuwarden en Harlingen. De binnenvaart tot begin 20e eeuw komt aan de orde in deze lezing. ...... lees meer

Trekschuiten en Beurtschepen!
© foto: Collectie HCL.

Winterfair in Dickensstijl

Drachten - 11 december 2015 - 14:00 uur

Dit jaar organiseert de Stichting Vrienden van De Wiken samen met het Zorgcentrum weer een Winterfair in Dickensstijl. Er zijn gezellige kraampjes, live kerstmuziek, rad van fortuin, poffertjes kraam en nog veel meer. Bijna alle deelnemers zijn in Dickenskleding en met de live kerstmuziek maakt dit een belevingsvolle middag....... lees meer

Winterfair in Dickensstijl
© foto: Stichting Vrienden De Wiken

Kerstfair Sint Annaparochie

St.-Annaparochie - 11 december 2015 - 16:00 uur

Op vrijdag 11 december 2015 vind een gezellige kerstfair plaats in de verwarmde hal van sportcomplex De Bildtse Slag te Sint Annaparochie.

Met meer dan 55 stands staat de hal weer vol met lokale aanbieders van diverse producten. Kado´s, (kinder) kleding, (bildtse) boeken, bloemen en planten, verzorgingsproducten, sieraden etc etc.

Ook zijn er diverse standshouders die hun diensten en goede doelen vertegenwoordigen. Uiteraard zijn de lokale sportverenigingen ook van de partij op deze ker...... lees meer

Kerstfair Sint Annaparochie
© foto: Leendert Nauta

Orgelconcert in extra ´MUZIEK+´ van Dorpskerk Huizum, Leeuwarden

Leeuwarden - 11 december 2015 - 17:00 uur

Ter gelegenheid van de terugplaatsing van het gerestaureerde Van Dam orgel zal het orgel worden bespeeld door THEO JELLEMA, internationaal befaamd musicus en vaste organist van de Grote of Jacobijnerkerk Leeuwarden.

Ook zal Theo Jellema een toelichting geven op de restauratie-werkzaamheden.

In de Dorpskerk Huizum is een tijdelijke expositie ingericht met foto’s van de orgelrestauratie, gemaakt door Fred ter Elst. Voorafgaand aan het ´Muziek+´ concert zal de Stichting Alde Fryske Tsje...... lees meer

Orgelconcert in extra ´MUZIEK+´ van Dorpskerk Huizum, Leeuwarden
© foto: Peter Popken

Orgelconcert in extra ´MUZIEK+´ van Dorpskerk Huizum

Leeuwarden - 11 december 2015 - 17:00 uur

Ter gelegenheid van de terugplaatsing van het gerestaureerde Van Dam orgel zal het orgel worden bespeeld door THEO JELLEMA, internationaal befaamd musicus en vaste organist van de Grote of Jacobijnerkerk Leeuwarden.

Ook zal Theo Jellema een toelichting geven op de restauratie-werkzaamheden.

In de Dorpskerk Huizum is een tijdelijke expositie ingericht met foto’s van de orgelrestauratie, gemaakt door Fred ter Elst.

Voorafgaand aan het ´Muziek+´ concert zal de Stichting Alde Fryske Tsje...... lees meer

Orgelconcert in extra ´MUZIEK+´ van Dorpskerk Huizum
© foto: Peter Popken

Flinke Winter Favorieten

Hemelum - 12 december 2015 / 13 december 2015

De Flinke Winter Favorieten brengt je optimaal in de december stemming.

Op 12 en 13 december kan er weer naar hartenlust gewinkeld worden in het weiland van de Flinkefarm in Hemelum. Na een enorm succesvolle eerste zomer editie van de Flinke Favorieten, is het nu de beurt aan de winter variant.

Afgelopen zomer was de aftrap van het vernieuwde en verbeterde concept van de Flinke Fair: de Flinke Favorieten en vanuit dat succes richten we ons nu met veel energie op de Winter variant. Ook nu...... lees meer

Flinke Winter Favorieten
© foto: Flinkefarm

Maretak Kerstmarkt Winsum

Winsum - 12 december 2015 - 12:00 uur

Zaterdag 12 dec. 2015 wordt de 15de jaarlijkse Maretak Kerstmarkt gehouden. De leukste kerstmarkt van Friesland is verhuist.

Winsum is op deze dag omgetoverd tot één groot sfeervol kerstdorp met stro op de wegen, kerstverlichting, kerstbomen en kerstmuziek op de achtergrond.

Op verschillende straten in Winsum staan standhouders uit heel Nederland met een grote verscheidenheid aan producten.

U kunt genieten van glùwijn, oliebollen bonbons, vers gerookte zalm en tal van andere lekkerni...... lees meer

Maretak Kerstmarkt Winsum
© foto: Bouwe Jan Bouma

Charles Dickens Kerstmarkt

Buitenpost - 12 december 2015 - 14:00 uur

Op zaterdag 12 december 2015 wordt er van 14.00-20.00 uur een Charles Dickens kerstmarkt in het centrum van Buitenpost gehouden.

Op deze sfeervolle kerstmarkt zijn zo’n 100 standhouders aanwezig met een divers aanbod aan koopwaren. Beoefenaars van oude ambachten laten u graag zien hoe in vroegere tijden hun werk werd uitgevoerd. In de Mariakerk zullen een aantal koren een optreden verzorgen en ook in de Kerkstraat zullen muzikanten muziek ten gehore brengen. Voor de jeugd zal een ijsbaan gep...... lees meer

Charles Dickens Kerstmarkt
© foto: kerstmarktbuitenpost

Alvestêdefair

Ferwert - 12 december 2015 - 17:00 uur

10 jaar kerstevenement Ferwert: 1e Alvestêdefair

De Alvestêdefair is een unieke combinatie van een markt, muziek en attracties, geheel aangekleed in de sfeer van de Elfstedentocht. In de muziektent zullen afwisselend de bekende Friese zangeres Griet Wiersma, een dweilorkest en een accordeonensemble voor u optreden.

Er zijn leuke attracties als bv. een klúnbaan, snertblikgooien, op de foto bij het bruggetje van Bartlehiem en er is een luchtkussen voor de kinderen.

Voor de bezoekers zi...... lees meer

Alvestêdefair
© foto: D. Yntema

90´s XXL

Leeuwarden - 19 december 2015 - 19:00 uur

Daar zijn we weer!

Hét 90’s evenement van Noord Nederland, als vanouds in de Mega Tent op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Goede tradities moet je niet veranderen.

Net als ieder jaar, wordt deze achtste editie van de 90´s NOG vetter, NOG beter en NOG gezelliger.

Line up: DJ Sash, Ace of Base, Mental Theo!...... lees meer

90´s XXL
© foto: BHE Music Group B.V.

Ruchhouwes Kryst Festival

Noardburgum - 19 december 2015 - 20:00 uur

Met Kerst braaf gourmetten by Pake en Beppe? Tocht het toch net! Vier Kerst dit jaar als een echte Rûchhouwer op ZA 19 DEC in de Mega Tent bij Quatrebras.

Om de toon te zetten maken we ook direct de eerste band bekend. Niemand minder dan de originele Rûchhouwers van de Hûnekop!

Hou deze pagina in de gaten om op de hoogte te blijven van al het nieuws over nieuwe bands en kaartverkoop en sa!!...... lees meer

Ruchhouwes  Kryst Festival
© foto: BHE Music Group B.V.

Kerstconcert Egerländer Oldehovekapel

St.-Annaparochie - 20 december 2015 - 15:00 uur

Zondagmiddag 20 december 2015 verzorgen de muzikanten van de Oldehovekapel vanaf 15.00 uur een gezellig kerstconcert in MFC Ons Huis te Sint Annaparochie. In deze sfeervolle ambiance komen de feestelijk polka´s en romantische walsen schitterend tot hun recht. Het kerstconcert van de Oldehovekapel wordt een gevarieerde en sfeervolle middag vol Egerländer en Böhmische blaasmuziek. Met zowel instrumentale als vocale hoogtepunten. Ook traditionele kerstnummers worden ten gehore gebracht.

De Olde...... lees meer

Kerstconcert Egerländer Oldehovekapel
© foto: foto: Dick Sijtsma

Het mooiste van Van Gogh - Karmelklooster Drachten

Drachten - 29 augustus 2015 / 17 januari 2016

Vincent van Gogh (1853-1890) besluit pas op 27-jarige leeftijd te gaan doen waar hij wereldwijd beroemd mee zou worden: hij wordt kunstenaar. In nauwelijks tien jaar (1880-1890) maakt hij circa 900 schilderijen en 1100 werken op papier. Ook laat hij een correspondentie van 902 brieven na.

Van Gogh schildert zijn meesterwerken gedurende een periode van 10 jaar. Met zijn expressieve schilderstijl en felle kleuren verandert Vincent van Gogh voorgoed de schilderkunst.

Vincent van Gogh behoor...... lees meer

Het mooiste van Van Gogh - Karmelklooster Drachten
© foto: Karmelklooster Drachten

ZAMMA – DAMAS – DAMJE!! Het verhaal van het dammen in Fryslân en de wereld

Leeuwarden - 13 november 2015 / 17 januari 2016

De geschiedenis van het dammen gaat al meer dan 1000 jaar terug. Rond 800 na Chr. speelden Saharabewoners al een variant op het damspel. In plaats van damschijven gebruikten zij echter….. kamelenkeutels!

De ontwikkeling van het dammen door de eeuwen heen tot het Frysk dammen en daarmee verwante sporten. Dat is het onderwerp van een nieuwe expositie bij Tresoar. Getoond worden o.a. het oudst bekende dambord van Nederland, de oudste damborden van Fryslân, een bijzonder dambord dat werd gebruik...... lees meer