Online edities
FrieslandAgenda wordt mede mogelijk gemaakt door:

Noteer in uw agenda!


30e Friese Ballonfeesten, beleef het samen! - Joure - 22 juli 2015 / 26 juli 2015
Vier dagen Glemmer Beach - Lemmer - 20 augustus 2015 / 23 augustus 2015

Vijftig sportwagens voor Femke

Beetsterzwaag - 30 mei 2015 - 10:00 uur

Vijftig supercars vertrekken zaterdag 30 mei vanuit de achtertuin van Hotel Lauswolt in Beetsterzwaag. Passagiers zijn jongeren met een ‘onbekende ziekte’, die zich voor een onvergetelijke rit hebben opgegeven.

De superrit door noordelijk Nederland wordt georganiseerd door de ‘Femke Foundation’. Dat is een organisatie voor en door vrijwilligers, die aandacht vraagt voor jongeren met een onbekende ziekte. Die zijn er nog, en ze zijn niet te benijden. Hun boegbeeld is Femke, die samen met haar...... lees meer

Vijftig sportwagens voor Femke
© foto: Mathijs & Kevin

Viering van Rory Gallagher

Leeuwarden - 30 mei 2015 - 20:00 uur

Op 14 juni 2015 is het alweer 20 jaar geleden, dat de Ierse bluesrock gitarist Rory Gallagher op 47 jarige leeftijd overleed. Rory was een legendarische muzikant. Met zijn band tourde hij de wereld over en was overal ongekend succesvol.

In 2011 richtten zijn oud bandleden, bassist Gerry McAvoy (o.a. Rory Gallagher, Nine Below Zero, Champion Jack Dupree, Deep Joy) en drummer Ted McKenna (o.a. Rory Gallagher, Sensational Alex Harvey Band, Greg Lake, Gary Moore) Band of Friends op.
B...... lees meer

Viering van Rory Gallagher
© foto: Band of Friends

Panders zoektocht naar zuiverheid

Leeuwarden - 31 mei 2015 - 14:00 uur

Zondag 31 mei opent het Pier Pander Museum weer de deuren voor het publiek. Deze zomer presenteert het museum een expositie met werken van de schilder Pieter Pander. De opening vindt plaats op zondag 31 mei om 14.00 uur in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL).

Adjunct-directeur van het Drents Museum, drs. Harry Tupan, houdt dan een korte lezing over het werk van Pieter Pander. Na afloop is er gelegenheid de expositie in het Pier Pander Museum te bekijken.

Meer informatie over de tento...... lees meer

Panders zoektocht naar zuiverheid
© foto: HCL (ontworpen door Gert Jan Slagter)

Rondje graven

Leeuwarden - 31 mei 2015 - 15:30 uur

Rondleiding met een gids over de Oude Begraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden. Voor deelnemers is het boekje ‘Stadswandeling Leeuwarden´.

Een wandeling over de stadsbegraafplaats en door het Rengerspark’ die middag te koop voor de gereduceerde prijs van € 5,-. Activiteit in het kader van de landelijke manifestaties ‘Dag van het Park’ en ‘Week van de begraafplaats’....... lees meer

Rondje graven
© foto: Harrie Muis

Bemoeienis uit het hele dorp! - Iepenloftspul

Langweer - 04 juni 2015 / 06 juni 2015

Iepenlofspul Langweer presenteert: STERRENSTOF

Sterrenstof gaat over de liefde, in een decor van magie. Daar waar het mis kan gaan en hoe dromen als stof uiteen kunnen waaien. Over geheimen en intriges.

Het circus met zijn acrobaten en illusionisten is neergestreken in het dorp Langweer. Daar ligt de verleiding op de loer, zijn er afspraken met dubbele agenda’s… Zal de oude liefde het winnen van de nieuwe hartstocht, komt de magie ooit weer terug?

Langweer staat op z’n kop,...... lees meer

Promotie evenement mogelijk gemaakt door:
Bemoeienis uit het hele dorp! - Iepenloftspul
© foto: Stichting muziektheater Langweer

FRIEZZ

Easterwierrum - 04 juni 2015 / 13 juni 2015

In bewurking fan “De IJskoningin“ fan Hans Christiaan Andersen en “Frozen” fan Disney.

Foar wa´t it noch net wit: Yn ´e pastorytún neist de tsjerke yn Easterwierrum wenje trollen! Gjin noed, se kinne gjin kwea. Nachts komme se ta libben en fertelle inoar ferhaaltsjes. It leafst oer de leafde, want dêr witte trollen ommers alles fan. Ferhaaltsjes foar it wekker wurden en dat al 25 jier!
Dit jier belibje de troltsjes fan Easterwierrum it ferhaal fan ´de Prinsesse mei it beferzen hert´ ...... lees meer

Promotie evenement mogelijk gemaakt door:
FRIEZZ
© foto: BIS Berneiepenloftspul

Brabants goud in 4 gerechten

Hemelum - 05 juni 2015 / 07 mei 2015

Het eerste weekend van juni vind je het witte goud op de flinkefarm! Asperges, afkomstig uit de aspergeprovincie bij uitstek: Noord Brabant. ‘s Morgens vers gestoken, ‘s avonds verwerkt in een viertal tongstrelende gerechten, reserveer een tafel en kom genieten.

Samen met Preuve Culinaire Events uit Bergeijk organiseren we ons eerste Brabants Aspergeweekend in Friesland. Op vrijdag- en zaterdagavond een prachtig 4 gangendiner met in iedere gang asperges verwerkt, gecombineerd met passende wi...... lees meer

Brabants goud in 4 gerechten
© foto: It Flinkeboskje

Drukte bij Slach om Heech

Heeg - 06 juni 2015 / 07 juni 2015

Veertig skûtsjes deden in 2014 mee. Dit jaar hadden zich al vroeg 34 opgegeven en het druppelt nog wel wat na. Dat belooft weer een geweldige slag voor IFKS’ers te worden, die ook al massaal uittrokken naar Lemmer Ahoy.

Prachtig, zo’n seizoen vol actie. Want tussendoor is er nog het zeilen op de Kralingse Plas op 27, 28 en 29 mei. Daar doen tien IFKS’ers aan mee. Die zijn al met al wel een week onder de pannen met zo’n verre expeditie.

Heeg ligt dichterbij. De afgelopen twee jaar was h...... lees meer

Drukte bij Slach om Heech
© foto: WSH - Henk Veenstra

Fair langs Galamagracht

IJlst - 06 juni 2015 - 10:00 uur

Op zaterdag 6 juni 2015 wordt voor de 6de keer de OVERTUINENFAIR georganiseerd, in de overtuinen van het Friese Elfstedenstadje IJlst. Een pittoresk plekje onder lindenbomen langs de Ee- en Galamagracht.

In de overtuinen, die door de bewoners beschikbaar worden gesteld, zullen in zo’n 40 kramen zeer diverse producten aangeboden worden en handvaardigheden en ambachten getoond worden. De koffie en thee staan klaar en andere heerlijkheden kunnen gekocht worden bij de diverse deelnemers. Op de k...... lees meer

Promotie evenement mogelijk gemaakt door:
Fair langs Galamagracht
© foto: organisatie overtuinenfair

Kunst aan de Haven

Leeuwarden - 06 juni 2015 / 07 juni 2015

Kunst aan de Haven is een nieuwe kunstmanifestatie met hedendaagse kunst en activiteiten om kunst op een verrassende manier te beleven. De afwisseling tussen de kunst zal groot zijn; van fotografie, schilderijen, media art tot muziek.

Friese kunstenaars met landelijke bekendheid, zoals Dolph Kessler, Tryntsje Nauta, Lotte Middendorp en Kaneli&Smit, exposeren hedendaagse kunst op de kunstroute. Kunst beleven doe je bij de reisverhalen op het dek van een schip, kijkend naar de film Bak in een...... lees meer

Kunst aan de Haven
© foto: Kunst aan de Haven

Braderie en wandelen rond Wommels

Wommels - 07 juni 2015 - 13:00 uur

De commissie Kom nei Wommels organiseert dit jaar de jaarmarkt op 7 juni, voor het eerst op zondag.

Hoogtepunten: De jaarmarkt en Kuiertocht over 6,5 15 en 20 km. Beide evenementen starten om 13.00 uur op de Terp in het centrum van Wommels.

Jaarmarkt 13.00 – 18.00
Zondag 7 juni start de jaarmarkt om 13.00 uur. De Terp, het prachtige dorpscentrum, krijgt dan door de vele kramen een kleurrijk en gezellig aanzien. Ook voor de kinderen zijn er deze keer weer een aanta...... lees meer

Braderie en wandelen rond Wommels
© foto: Kom nei Wommels

Femmes Vocales viert en zingt

Oldeberkoop - 07 juni 2015 - 15:00 uur

Niemand bevroedde dat de groep van 20 vrouwen, die in 2002 onder leiding van Claartje van Dokkum voorzichtig begonnen met driestemmig zingen, een dergelijk hoog niveau koor met groots repertoire zou worden.

Het koor groeide binnen al een half jaar naar ruim 20 leden en het ledental is de laatste jaren vrij stabiel rond de 24 leden. Bij de oprichting maakte Femmes Vocales deel uit van het Centrum voor de Kunsten a7. Sinds 2010 is het aangesloten bij Ars Musica, Stichting Muziek en Meer.

H...... lees meer

Femmes Vocales viert en zingt
© foto: nvt

Twifel - Iepenloftspul Dronryp

Dronryp - 10 juni 2015 / 27 juni 2015

Nei in jier skoft bringt Iepenloftspul Dronryp yn 2015 ‘Twifel’ op de planken. ‘Twifel’ is in oersetting en bewurking fan de film en it toanielstik ‘Doubt’ fan John Patrick Shanley. It stik spilet him ôf yn in katolyk fermidden en giet oer (machts)misbrûk.

De lêste jierren is wol gauris yn it nijs, dat yn katolike rûnten bern misbrûkt binne troch folwoeksenen. Jierrenlang hat dêr in taboe op lein en noch is it net maklik om de wierheid boppe tafel te krijen. As de jonge non Beatrice trochski...... lees meer

Promotie evenement mogelijk gemaakt door:
Twifel - Iepenloftspul Dronryp
© foto: Iepenloftspul Dronryp

Colonne van 200 klassieke bolides

Joure - 13 juni 2015 - 09:00 uur

Meer dan 200 klassieke bolides en hun bezitters staan centraal tijdens VROEM. Dit bijzondere evenement is gratis toegankelijk voor zowel deelnemers als bezoekers en staat bol van activiteiten voor jong en oud met auto´s, motoren, brommers, live-muziek, kinderplein en een 112 plein.

´s Ochtends om negen uur worden de deelnemers ontvangen met koffie op parkeerterrein "Sinnebourren" te Joure. Na een gezellig samenzijn wordt om half tien het startschot gegeven voor de rondrit. De deelnemers rijd...... lees meer

Colonne van 200 klassieke bolides
© foto: Vroem

Back4more en Steff da Campo op Sun Peak Festival

Wommels - 20 juni 2015 - 22:00 uur

Op 20 juni, de zaterdag van de Wommelser dorpsfeesten, wordt er weer een nieuwe editie van Sun Peak Festival georganiseerd. Met top-40 feestband Back4more op het podium en de bekende DJ Steff da Campo achter de draaitafels, beloofd deze avond weer een groots feest te worden!

Back4more
Feestband Back4more is een 6-man tellende formatie. De twee leadzangeressen hebben elk een heel eigen stemgeluid, waardoor het repertoire verrassend breed is en in iedere stijl even overtui...... lees meer

Promotie evenement mogelijk gemaakt door:
Back4more en Steff da Campo op Sun Peak Festival
© foto: We Love Events

Wat ontdek jij?

Oranjewoud - 28 mei 2015 / 31 mei 2015

De Proeftuin
Tijdens Oranjewoud Festival geniet je niet alleen van prachtige muziek. In De Proeftuin, het festivalhart in de Overtuin, vind je naast korte voorstellingen ook heerlijke hapjes en drankjes. We laten je graag kennismaken met lokale horecabedrijven....... lees meer

Promotie evenement mogelijk gemaakt door:
Wat ontdek jij?
© foto: Oranjewoud Festival

De stem van het water

Akkrum - 20 mei 2015 / 31 mei 2015

Vanaf 20 mei is het gehele zomerseizoen de fototentoonstelling de Stim fan ‘t Wetter op jachthaven Tusken de Marren / de Drijfveer te zien.

Er worden 12 foto’s op groot formaat getoond, verspreid over het terrein. Op grote doeken, gespannen tussen oude in de haven gebruikte palen, worden de werken getoond.
Aan de expositie wordt meegewerkt door amateurfotografen en bekendere fotografen.

De deelnemers zijn Jacob van Essen, Denis Markic, Pieter de Vries, Lotte Middendorp, Sipke Leen...... lees meer

De stem van het water
© foto: Tusken de Marren

Vrij entree bij artiesten op straat

Leeuwarden - 29 mei 2015 / 31 mei 2015

Het Fries Straatfestival trekt duizenden plattelanders naar de stad en vermaakt Liwwadders. Geen wonder, want het is ook dit jaar zeer gevarieerd. Van vroeg in de middag tot laat in de avond. En het mooiste is: alles gratis.

Circusacts. Muziek. Entertainment. Zang. Het Leeuwarder Straatfestival is een begrip geworden, en terecht. Zet de auto ver buiten het centrum, bijvoorbeeld op het parkeerterrein van De Centrale. En neem de tijd, want het is zeer de moeite waard. Voor het complete pro...... lees meer

Vrij entree bij artiesten op straat
© foto: Close Act

Witte Huis wordt rood

Oranjewoud - 28 mei 2015 / 06 juni 2015

Opera Spanga trekt eropuit. Deze keer naar Oranjewoud, waar ‘The Electric Flute’ wordt opgevoerd. Dit is een eigentijds sprookje op basis van ‘Die Zauberflöte’ van Mozart.

Wat Leon de Winter niet zou bedenken, wordt hier opgevoerd. Het Witte Huis in Washington DC blijkt ingenomen door een stel onverlaten die het presidentiële hoofdkwartier rood kleuren. ‘Hoeren en snoeren’ alsof het niks is. De oude Mozart zou zich in zijn graf omdraaien als hij dit kon zien. ...... lees meer

Witte Huis wordt rood
© foto: Opera Spanga

Adeldom, do en no

Beetsterzwaag - 27 mei 2015 / 13 juni 2015

In foarname titel foar in nij stik, skreaun troch Bouke Oldenhof. Noblesse Oblige wurdt spile yn de oertún fan Huize Lyndensteyn yn it ramt fan it hûndertjierrich bestean fan de Corneliastichting (it begjin fan wat no Revalidatie Friesland is. Regisseur is Jan Smit mei assistinsje fan Elske Klooster.

Adeldom skept ferplichtings, sa leart baron Van Lynden syn dochter Cornelia. Noblesse oblige. Riken binne ferantwurdlik foar minsken dy’t it minder troffen ha. Mei dit doel lit hy in fermogen ne...... lees meer

Promotie evenement mogelijk gemaakt door:
Adeldom, do en no
© foto: http://www.iepenloft-opsterlan.nl/

Winterse Wrotters in Earnewâld

Earnewâld - 15 mei 2015 / 15 oktober 2015

Vrijdag 15 mei om acht uur opent Hylke Speerstra een bijzondere expositie op de bovenetage van het Skûtsjemuseum. Deze gaat over ‘Wrotters yn ‘e winter, schippers op schaatsen’.

Bij schippers denk je aan zeilen, varen. Maar de grootste ellende waren dichte winters, als het schip door ijs was ingesloten. Dan kon er niks worden verdiend, terwijl de uitgaven gewoon doorgingen. Beurt- en melkvaarders moesten dan over ijs hun diensten gaande zien te houden. Dat was vaak koud, ongeriefelijk en ...... lees meer

Winterse Wrotters in Earnewâld
© foto: Skûtsjemuseum