FrieslandAgenda
Powered by AgendaConnect

Stemmingswisselingen - concert door het Fries KamerOrkest - Leeuwarden - 24 november 2019 - 15:00 uur

© Anno Huidekoper

In de maand november voert het Fries Kamerorkest een concertserrie uit rond de Duitse componist Robert Schumann.

Als eerste staat op het programma zijn pianoconcert in A mineur opus 54. Solist is de in Zuid Afrika geboren, maar in Engeland woonachtige pianist Nico de Villiers. Naast pianist is hij muzikaal begeleider, muziekwetenschapper, docent en coach. Hij studeerde af aan de Royal Scottisch Academy of Music and Drama op liederen van de in Leeuwarder geboren maar in Amerika wonende componist Richard Hageman. Hij is stichter van de Hageman Society (RHS).

Aan The Royal Scottish Academy werkt hij momenteel aan zijn doctoraalstudie. In Zuid Afrika studeerde De Villiers bij Johan Cromhout en hij won diverse nationale muziekprijzen. In 1999 debuteerde hij met het Kaapstad filharmonisch orkest. Daarna trad hij op met het Odeion Sinfonietta en het Odeion Strijkkwartet, beide ensembles van de universiteit van Free State, Zuid Afrika.

Het tweede werk op het programma is de vierde symfonie opus 120. Schumann componeerde deze symfonie al in 1841 als zijn tweede , maar was ontevreden over het eindresultaat waardoor het werk niet werd uitgevoerd. Pas in 1853 ging de herschreven versie, de tweede en derde had hij toen al voltooid, als 4e symfonie in Bonn in première. De uitvoering was een daverend succes.

Schumann schreef in totaal vier symfonieën die alle vier vol zitten met muzikale uitvindingen, rijkdom aan constructie, neigingen naar een melodische vrijheid en worden verrijkt door een rijke polyfonie. Robert Schumann behoort zonder twijfel tot de belangrijkste componisten van de periode van de muzikale Romantiek. Hij heeft niet alleen een groot aantal belangrijke pianowerken en liederen nagelaten, maar verkende met zijn late koor- en orkestwerken vaak nieuwe mogelijkheden.

Voorafgaand aan de uitvoering geeft de dirigent een toelichting op het programma.

Details van dit evenement

Evenement: 15:00 - 17:00 uur | Kosten: E 17,50 Jongeren CJP E 10,00, kinderen tot 12 jaar gratis
Aanmelden: Per email | Ter plaatse |
Locatie: Doopsgezinde kerk | Wirdumerdijk 18 | 8911CD Leeuwarden