Dekema State doet mee aan Dag van het kasteel

Dekema State doet mee aan Dag van het kasteel
©: Dekema State

Tweede Pinksterdag, 29 mei 2023, is traditiegetrouw de Dag van het kasteel (en buitenplaats) waaraan Dekema State ook dit jaar weer meedoet. Het jaarthema is ‘upstairs-downstairs’ en verwijst naar de omgang tussen bewoners en personeel. 

Wat weten we over het leven op Dekema State in de 17de eeuw? Een deel ervan is te vinden in archieven. We kijken nader naar een vrouw die een deel van haar jeugd op Dekema State heeft doorgebracht; Occa Ripperda. Expert over haar leven is de heer Redmer Alma, tevens archivaris van landgoed Twickel. Hij zal ons een kijkje in de 17e -eeuwse keuken geven aan de hand van het kookboek van Occa.  Zij heeft als bewoonster van vele adellijke huizen en kastelen haar hele leven een receptenboek bijgehouden en daarmee zowel ‘upstairs als downstairs’ inspiratie opgedaan. De heer Alma zal vooral inzoomen op Occa’s gebruik van ingrediënten en uit welke tuinen en streken ze kwamen. De herkomst van groenten en fruit onderstreept tevens het themajaar van Dekema State zelf dat de historische moestuin centraal stelt.  Een kleine expositie over dat thema in relatie met het kookboek van Occa Johanna Ripperda is tevens te bezichtigen. 

Verder kunt u in de boerderij tussen de lezingen door de film bekijken "tussen adel en vrijwilliger" over Staten en Stinzen. Deze film laat zien hoe nieuwe verhoudingen ontstaan in onze tijd door de onmisbaarheid van vrijwilligerswerk voor het behoud van dit Culturele Erfgoed.

Voor de kinderen is in de state een expo-quiz over moestuingroenten- en fruit.

Nienke Dubbeldam neemt u mee voor een wildpluk-wandeling door tuin en park van Dekema State (maximaal 20 personen).

Voor tijden en plaats van lezingen en wildpluk-wandelingen en toegang tot de state kijkt u op onze website www.dekemastate.nl, waar u ook een plekje kunt reserveren (vol is vol).

De lezing en wildplukwandeling zijn gratis bij te wonen op vertoon van een entreebewijs tot Dekema State. 

Lezing Redmer Alma aanvang 11 uur, 13.30 uur en 15.30 uur in de kantine in Boersma Zathe

Tussen de lezingen doorlopend de film “Tussen Adel en vrijwilliger”.

Openstelling museumhuis Dekema State vanaf 12.30 uur (tickets voor het huis zijn tussen 10.30 en 11 uur te koop voor aanvang van de lezing bij de kantine). 

Wildplukwandeling start in de tuin om 14.00 en 15.30. Dit wordt aangegeven met een bord.

Evenementdetails

Aanvang op 29 mei 2023 om 11 00

Locatie

Dekemawei 5 - 9057LC, Jelsum

Verdere details

Klik hier voor de website

© Tekst: Dekema State © Foto voorblad: Dekema State