Zomertentoonstelling Dak-Gebint-Verhaal in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie

Zomertentoonstelling Dak-Gebint-Verhaal  in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie
©: Baukje Venema

Zomertentoonstelling van 18 juni tot en met 3 september, elke zaterdagmiddag van 13.00 uur tot 16.00 uur, in De Groate Kerk van St.-Jacobiparochie. Entree gratis.

Dak Gebint Verhaal – 11 Friese kerken 

In het novembernummer van 2021 maakten we er al melding van: in samenwerking met Stichting Alde Fryske Tsjerken belichten kunstschilder Hendrik Elings, fotograaf Baukje Venema en schrijver Eddy van der Noord elf kerken van de stichting van een heel andere kant. Het bijzondere project wordt op 12 juni in de Groate kerk van Sint Jacobiparochie gepresenteerd, dit met een prachtig in linnen uitgevoerd boek en een bijzondere expositie. Maar dat is nog niet alles …

Expositie en veiling

De expositie in de Groate Kerk is te zien op de zaterdagmiddagen van 13.00 uur tot 16.00 uur met ingang van 18 juni tot en met 3 september. Alle kunstwerken uit het boek (schilderijen en foto’s) worden er geëxposeerd, de toegang is gratis. Op zondagmiddag 4 september is om 15.00 uur de feestelijke slotbijeenkomst, waarbij iedereen van harte welkom is. Onderdeel van deze middag is een veiling van de kunstwerken, waarbij een deel van de opbrengst naar de stichting gaat. Kunstkenner, dichter en verhalenverteller Henk Dillerop zal fungeren als veilingmeester. Meer informatie over het hoe en wat van de veiling staat in een flyer die via de deelnemende kerken zal worden verspreid. Ook zal er via de site van de stichting melding van worden gemaakt. 

Lezingen in de elf kerken

De kunst komt naar u toe! De elf kerken krijgen in deze zomer bezoek van de drie kunstenaars. In alle deelnemende kerken zullen de schilderijen, foto’s en verhalen worden meegebracht en zullen de kunstenaars erover vertellen. Wat heeft Hendrik ertoe gebracht de kerk van bovenaf te schilderen, hoe heeft Baukje in het ‘donkere oerbos van de gebinten’ haar foto’s kunnen maken, welk bijzonder verhaal heeft Eddy over elke kerk verteld? De minilezingen worden georganiseerd in samenwerking met de Plaatselijke Commissies. Het zijn niet alleen kunstzinnige en informatieve lezingen, maar ook gezellige, die gepaard gaan met koffie, een glaasje wijn en een hapje. U bent van harte welkom!

Het routeschema van de tour: 26 juni (11.00 Wetsens en 15.00 Sibrandahûs ), 10 juli (11.00 Bornwird en 15.00 Holwerd), 24 juli (11.00 Haskerdijken  en 15.00 Goingarijp), 7 augustus (11.00 Katlijk en 15.00 Buitenpost), 21 augustus (11.00 Cornjum en 15.00 Sint Annaparochie) en 4 september 15.00 Sint Jacobiparochie

Evenementdetails

Van 18 juni 2022 / 03 september 2022

Locatie

Oosteinde, 1 - 9079PD, St.-Jacobiparochie

© Tekst: Stichting Kultureel Sintrum De Groate Kerk © Foto voorblad: Baukje Venema